Mar 28, 2011

umur 3 tahun berat 60kg??

Comel tu memang comel.. 
tapi....terseksa...budak ni dari penempatan China, Lu Hao.. dah byk berita mengenai budak obesiti nie. mcm shin chan pun ada aku tgk. huhu.. Shin Chan obes..


Asalnya, semasa dilahirkan berat budak ni dalam 2.6kg (5.7 lbs) sahaja. normal lar tu pada baby yang baru lahir, setelah masuk ke 3 bulan berat budak Lu Hao ni naik secara mendadak sehinggalah usianya 3 tahun sekarang nie yang beratnya mencecah 60kg, tengok lah dia makan.. dalam satu masa 3 mangkuk nasi.. mak aihhh...


tengok lah mata budak Lu Hao nie dah macam tak nampak..huhu sepet semacam...nak cubit pipi bole??

"Hao hates walking and each day his mother takes him to kindergarten on a motorcycle.
'He is quite happy that I could ride him to kindergarten instead of walking him there,' said Yuan.
Hao has many toys at home but his favourite is Superman because, he says, 'Superman can fly and beat bad men!'
When asked is he would like to fly like Superman Hao giggles and replies: 'No. I am too fat'.
To push Hao to do more sports, the family installed a basketball hoop in the yard and often take him to swim in a local river.
But the exercise just make him hungrier and results in him putting on more weight."

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1368772/Lu-Hao-60kg-9-stone-years-old.html#ixzz1Hog4hpE6




Apa-apa pun yang penting parents dia perlu jaga pemakanan anak dia, jangan lah terlalu manjakan anak sehinggakan diet anak tidak terjaga, terlalu mengikut kata atau tangisan budak akan menyebabkan kemudaratan seperti budak Lu Hao nie walaupun doktornya berkata " Doctors said his hormones are at a normal level. It's hard to know why he could be so big."

yang penting peranan ibu bapa dalam mendidik dan menjaga anak-anak tu... 
haishh cemane lah anak-anak aku esok?? klu tak ikut kata mesti menangis dan menangis, itu lah budak-budak...perlu ada alternatif utnuk mendidik dan memberi yang terbaik untuk anak-anak.. Semoga Allah mempermudahkan segala urusanku kini dan di masa akan datang..amin..

Canopy sales and rental

0 SuKe KoMen..:

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More