Dec 17, 2010

Puding Roti Bakar nyum nyummm

Hye.. salam jumaat.. :)

Neway, semalam aku try satu resepi ni.. huhu.. tak ada kerja petang semalam, so aku membelek lar resepi yang ada dalam internet ni.  yang paling aku rasa dah lama aku nak belajar dan teringin sangat nak buat Puding Roti Bakar..! Humm Nyumm..nyummm.. akhir nya menjadi juga aku buat.. hehee dah lar time tu aku puasa semalam..bagus betul orang berpuasa dapat masak cukup citarasa ni. :)

Bila mereka berkata...

Ayah cakap :  "Hmm sedap..."
Ibu cakap :  " Hmm wangi.."
adik2 :  " Nak lagi kak young.."
kak young : " aku puass...."

Jemput-jemput makan.... air kopi buat sendiri ;)


cemane? tengok macam sedap kan? ambik lar resepi ni,

Puding Roti.
Bahan-bahan:
  • 6 keping roti (sy campur roti putih dan roti gardenia breakthru, kemudian potong dlm bentuk kiub kecil - sekeping roti dapat 16 kiub)
  • 1 sudu besar butter
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 tin susu cair
  • 1/2 cup kismis

Cara-cara:
  1. panaskan oven slma 10 minit....
  2. potong roti menjadi kiub2 kecil...wanie potong 1 keping tuh dapt 16 kiub
  3. dalam mangkuk laen...masukkan gula + butter....kacau sampai sebati pakai whisk..
  4. selepas dh sebati masukkan telur n kacau smpai sbti jga..
  5. masukkan tepung gandum +esen vanilla n then kacau smpai sebati..
  6. masukkan susu cair sedikit demi sedikit sehingga habis 1 tin...
  7. masukkan roti yg dipotong td dlam adunan...kacau sampai semua roti disaluti adunan td...
  8. biar roti dlm adunan slma 5 minit..
  9. griskan loyang dgn butter then tuang adunan td kedalam loyang dan taburkan raisins atas adunan..
  10. bakar pada suhu 180 degree selama 45 minit...
Resepi ni aku cilok dari Resepi Wani   Thanks wani coz share resepi Puding Roti yang best nie.. :)


ni tangan gatai-gatai snap gambar puding yang baru jek kecut lepas keluarkan dari oven..


Yang ni plak sebelum masuk oven... jangan lupa biarkan roti tu kembang sekejap sebelum bakar..


Areja : INsyaallah, petang ni rasanya nak try buat lagi, hantar kat orang mengaji Al-Quran tepi umah aku ni plak.. hhehe

10 SuKe KoMen..:

assalam...

nak tanya sikit..
apa email cik are ja..
Biasa tak dengan PUNB

mr.chenta, PUNB? biase dengar.. tapi takde la join.. kenape ye? add my FB klik banner kt side bar.ok. sy akan bg email.

kalau macam tu tak pe la...saya ingt cik areja pernah apply apa2 kat situ..thanks..

nampak sedap jer..lapar la plak...adeehhhh

mr.chenta, huhu ok no problem.. hehe ambik lar makan..klu leh.. hehe bayangkan.....ngah makan la.. haha

x leh pos ker..pos la..x pun terpaksa saya ngaji kat tepi umah cik areja

nak jugakkkkkkk......lapo doh nih..

mr.chenta, hehee... alhamdulillah, silakan :P

ana, heheh sis yayank kena lah lajor memasak.. da jd isteri org tu.. ambik resepi ni buat..hek3 :P nanti ana dtg aja buat lagi k :)

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More