Jan 3, 2010

Asyura yang best...... :)

~Best g dengor Ust Azhar ceramoh kat Surau Gong Bilal td.*Baru je balik Online slalu*...3 minggu nim topik Nikoh kawen aje."Ayah yang nikohkan anok adalah menyelamatkan anok dari Neraka.Nikoh kan anak itu besar pahalanya...Mengelakkan Dosa Zina..pada anak-anak..jgn dihalangi jika pilihan anak itu baik...""Semakin ramai anok semakin besar pahalanya.."..tengoh-tengoh dok dengor tu lah..asik terkena jerk ngan batang idung nim...Pa Ulu hati wase agi nim mende hok ustaz ceramoh...Insaf tu mmg insaf...tapi nok wak gane...sape lah saya ni selagi tak sampai mase nyer....Ibu ayah pun dah berangan...sorang nok wat kenduri nok beli itu ini untuk persiapan perkahwinan anok..sorang lagi berangan nok akadkan nikoh untuk anok dare die nim...yang si anok dare ni plak padan dok badi lam otok.."Peye lah akan menamatkan zaman bujang aku...."~

Hehe berdialog Terengganu lar plak saya ni...layan je lah..
Ok...sejak kebelakangan nie memang saya semakin sibuk dan bz dan jarang ade mase...Hari ni pun settle kan segala urusan bil dan pembayaran hutang piutang. Alhamdulillah Kereta Wira ibu saya tu dah selesai jadi Hak Milik Kekal...*Saya beli kereta ini ye Incik AmBank..* haa tu ayah saya lar kene akad beli dengan Incik AmBank minggu depan..coz nak ambik geran tanah...ehh silap geran kereta laa...time tu baru siap.

Wokeh..macam biase....weekend Ape cerita?
Sabtu, baru-baru ni family saya buat bubur asyura...so semua lah ade..Nenek, Tok Wan, Tok Ma, Tok Cik Poh, dan sedare mare yang berdekatan ngan umah saya turun pakat ramai-ramai bergotong royong buat bubur Asyura ni.then Si Ida ComeL turut teserta..dalam dok mimpi-mimpi ke Projek dia yg sedikit serabut..sempat lagi sudi dtg rumah saya.joint da club.."Thanks Ida sudi dtg umah tolong-tolong family aku dan tolong makan skali...then kek batik yang best menjilat jari..hehhe"

Sebut sal Asyura ni, orang Terengganu panggil "SURE".. Kalau sebut Asyura jadi pending sket..hehe...terjadi time saya pergi hantar bubur Asyura ni ke umah jiran,
Saya : Cik Nun, ibu bg Asyura...
Cik Nun : Ha?
Saya : Asyura... Asyuraaa.....*ulang pnjg sket*
Cik Nun : Haa? Asyura..
Saya : Ehh...Sure..sureee... *Baru teringt org kmpung panggil sure sahaja..huhu..cuak je time ni*
Cik Nun : Owhh.. Suree.ingatkan nape td..Ok, Terima Kasih..
Saya : Sama-sama..
haa..ambik ko..macam mau cakap luar lar plak..muahaahaa..tak sedor lagi ker dah duduk di kampung..huhu...

Ok Jom layan gambor-gambor nie...


Time ni Bubur Asyura tgh masak..bubur asyura ni panggil je bubur..yelah sebab buat daripada nasi jugak kan...lastly bila dah campur, ayam daging, segala ubi, rempah ratus..lastly...mcm kuih jugak...
Saya dan Ida tolong kacau-kacau sekejap jerk..ambik "rase nak pegang kayu sudip kawah tu.." .hehe..lepas tu ke kedai sebab ade barang yang kena beli...huhu 7minit kacau-kacau pun dah berpeluh beb..! tapi takde lah sampai menitik...maunyer masin lazat berkrim Asyura tu nanti...muahaha...


Time to packing...untuk diberi kepada jiran-jiran, kawan2 *Close Up Only*, dan special gift untuk jemaah surau-surau berdekatan.


Ibu saya yg sgt ceria hari tu dan adik iparnyer Mak ngah saya...Sesi menabur telur dan sambal ikan...bukan menabur bunga mawar yee...


Tadaa....dan cantik daa sesi menghiasnyer..ade bekas bulat, ade bekas petak...bekas bentuk love je takde..klu ade da lama saya beli...hehe...yg kuning2 tu adalah telur..

Haa..buat pengetahuan time sesi packing ni saya dan Ida tak packing pun coz kami kena menggoreng telur di dapur, dari membancuh, mencanai, menggulung dan sehingga lah ke memotong telur tu then terjadi lah seperti diatas...
Bak kate Ibu saya lar..." Haa..comel pun warna telur tu...hasil anok-anok dare macam nilah...beralus.." time tu lah hidung saya dan ida kembang kempis tersenyum manis...Hek3...



8 SuKe KoMen..:

aslm..
warna coklat erk bbur asyura kt sana.
x sama dgn kt johor.x penah rasa..nti nk try la huhu..

Lanz : Salam, haah warna coklat. rempah ratus nyer berwarna coklat :) johor warna ape? tak tau plak asyura ni ade warna2 jugek..hehe

kt johor bubur nye mcm biasa la warna nasi kekuningan skit la.. lain tmpt lain cara nye kn.tu yg nk kena tukar2 idea. he3..

sedapnye...meleleh air liur. hikhik dh lm x mkn asyura.

Lanz : haah..hehee...lain tempat lain cara buatannya..hehe :)

Lemonade : hehehe..makan jgn tak makan..rugi taw...

weh jar, knapa xupload pic kita kacau bubur asyura tu...smgat tu aku kacau..

Ida : sebab mukew aku tak cuns tiem kacau tu..tak best r...hehehe...mu nak ke pic tu? nanti aku antoo kat skype...hek2..jgn marah ek yg!

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More