Nov 18, 2009

Cejuk~Cejuk~

rain Pictures, Images and Photos

Hye..salam sumer...korang sejukk tak? tetiba tanyer sejuk...
hari ni di Terengganu ujan je dari semalam, berhenti pun sekejap jer tghari td..lepas tu smbung balik sampai malam ni...
uihh..tok sah nak kate lah..pagi tadi nak mandi pun saya menjerit sekejap..bila letak kaki kat air tu 'SEJUKKKKK...NYERRRR...' trus BRrrrrrrr....ala2 iklan COKE tu..dalam banyak2 bilik air kat umah saya ni..humm..1,2,3 lar..bilik air saya saje yg takde hot water..cian kan? bilik air lain sume ade hot water..ade sesape nak sponsor tak? ehhee...

Pekerja Ayah
Then harini pun ke kerja mengenakan baju yang tebal2..ayah saya plak dah nampak dgn sweeter die..pekerja-pekerjanya plak macam biasa lah diorang dah ade uniform/jaket yang tebal tu..so takde lah rase sejuk sgt time2 buat kerja tu..alah lagi pon dorang buat kerja-kerja iron mesti lar bermain ngan api welding..mane lar mau rase sejuk..huhu..da lar hari ni tak ramai plak pekerja yg dtg, may be sebab ujan yang lebat dan lagi-lagi yang bermotor, comfirm segan nak cilop ujan tu..alasan "BOS..Harini saya demam..dok leh nok mari kerja" humm...begitulah telatah pekerja..sesape yang ade pekerjanya sendiri tau lah cemane telatah2 pekerja ni..lagi2 di bidang atau industri swasta mcm perniagaan ayah saya ni..

Makanan musim sejuk
Korang makan ape mlm ni eh? lagi2 time ujan2 sejuk ni kan...ke dok mencicah biskut jagung ngan air teh O panas? best jugak tu kan? seelok2nyer tgh musim sejuk ni kenalah makan dan minum air panas bg haba sket kat badan tu. Dan yang paling best skali bila saya dapat makan Nasi Air ptg td..hehe..adik saya belikan di pasar minggu..waaa da lame rasenye mengidam nak makan Nasi Air ni..kalau orang luar dari Terengganu may be panggil Sup Bubur .. Nasi yang dijadikan bubur then kuahnyer adalah sup lepas tu ada ikan bilis, daun sup,bwg goreng, togey, ayam/daging/perut dan lain2...hirup dan makan bila tgh2 panas tu kan..wahh sgt lega...bestt...masyukk bila telan..yealah time2 ujan dan sejuk camni..memang menghangatkan suasana...*kasi kamu semua telan air liur..hehhe..* yang pastinya Nasi Air di Terengganu adalah rasanya yang paling ori di Malaysia ni..ehhe..

Penyakit Taun
Hujan-ujan ni..mesti kawasan2 setempat menjadi basah dan lembap, So, lalat pun makin banyak menghinggap disana sini, terutama minuman yang berais....
Di sekitar Kuala Terengganu ni skrg tgh tersebar penyakit Taun..pembawa virus berpunca daripada air yang kotor atau air batu (ais) , atau makanan2 mentah yang tidak dicuci dengan bersih dan persekitaran yang kotor akan membawa kuman yang dipanggil penyakit Kolera atau lebih sinonim dgn panggilan TAUN..takut tak? takut tak? macam virus Selesema Babi tu je kan? humm...tapi walaupun penyakit Taun ni tidak semerbahaya virus Selesema Babi tu, ia tetap boleh membawa maut jika tidak dicegah atau dirawat lebih awal..punca2 terkena Taun macam keracunan makanan simptom2nya seperti muntah2, cirit birit, perut kembong, then membuatkan badan seseorang tu jadi kering *takde air dah lam badan org tu kot bila terkena taun ni* erghhh..sgt berbahaya..nampaknya *Gemuk Air itu perlu* hohoo...
Alhamdulillah setakat ni family saya sihat dan takde lagi yang terkena simptom2 tersebut..Kebersihan itu diutamakan...

So, kawan-kawan diluar sana berhati-hati lah bila anda makan atau minum diluar atau dikedai2. carilah kedai makan atau restoran yang bersih agar kesihatan kita terjaga dari sebarang jangkitan penyakit. Biar orang kata cerewet, asalkan anda sihat walafiat..cegah itu perlu!!

Ok sekian untuk malam yang dingin lagi sejukk ini...

P/S : makan direstoran mahal atau francais pun kena hati2...ok! air tu kita tak tau puncanya dari mana..kotor kah? bersih kah? semua di belakang dapur mereka..terutama air batu (ais)..Ok..May Allah Protect me and you all.. AMIN...

10 SuKe KoMen..:

bese la, skang kn musim sjuk..eh musim sjuk kt msia?? haha..

1) ayah ko bkk kompeni sndri ke?? bisnes pe??

2) aduh..mngidam tul ak nk mkn nasi air weh..ritu dtg ganu x sempat

3) jd, mkn je la msakan kt umh

a little less conversation : huhu..musim sejuk = musim hujan di malaysia..
ye company sendiri, lam entry kan da sebut..ehhe..'iron work' not 'iron man' Ok.
dtg lar terengganu lagi..kompem sempat..ehehe

salam...aja,

dah nak masuk musim tengkujuh la tu..

betul...tido kalau tak de selimut tak boleh...dan nyamok sangat banyak

haha..yela tu areja..
eh de kje kosong x kt kompeni ayh ko??
hehe

anak laut : salam, haah memang da masuk musim tengkujuh lar ni..harga ikan comfirm naik nanti..huhu

'AQILAH : tu lar...ehehe..tidoo best..

a little less conversation : hehee...full daa.

iiee..bahaya tok kat terengganu lening!!.....ni cam malas balik je ganu... :)

yeah yeah yeah

boleh main hujan

slm..
uhh..memang sejuk skrg ni.
kalo xde waterheater kt rmh memg x mandi la jadi nye.huhu..
nasib la ak ada hot water kt rmh.lala..
nti ak sponser waterheater yer.

syed : hehee..ye ke tak mo alek trg nim? hehee dungun truk bnjir tuu

m.k.z.e : adik sy hari2 mndi ujn..lej joint dorg...huhu

lanz_evo7: huhu..wpun xde waterheater dibilik sy..mandi tu ttp mndi yee...berbekuu bestt..hahaa

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More