Sep 5, 2009

"nak jalan2 gak sebenarnya.."


janji pukul 8am nak bertolak..dah pukul 8.29am dah nie..sorang pun tak sampai lagi nie..
lame betul tuan putera dan puteri On the way nak ke rumah saya..

salam all...

ape khabar? lagi 15 hari raya lah kita..hari ni dah 15 Ramadhan..Alhamdulillah.. so cemane persiapan untuk hari raya kawan2? dah beli semua ker? kasut raya, baju raya, tudung raya, songkok raya, beg raya dan semua lah segala raya..... :D

Semalam saya ke Kuantan untuk shopping beberapa "barang" raya..hehe..+ nak jalan2 gak sebenarnya...barang apekah itu? biasa sahaja..handbeg dan kasut..macam lar kat Terengganu ni takde barang2 tu nak shopping!..*reverse ayt tu balik*...nak jalan2 gak sebenarnya...


Dalam perjalanan pulang..DJ Radio yang sentiasa berkhidmat..*abaikan spek mata puteh sy tu..kacoo je*


Entah la...xfaham...

So, "nak jalan2 gak sebenarnya" terjadi lah "jalan2 nya itu" sampai kan sepasang kaki saya ni krenn dan termasuk lagi 4 pasang kaki yang turut pergi bersama saya juga, jalan2 sambil shopping bersama saya semalam, Ida, Amir, Imp dan Bad. yang membawa kami semestinya Bee Orenn saya..yang hampir semput dengan karenah 5 orang sahabat nie..dan tak lupa juga GPS hp nokia si Amir..yang byk membantu..*OPss! tersebut sal GPS* hehe..

Pasal GPS ni plak..takde niat sebenarnya nak pakai ..setakat pergi kuantan tu kan *muka seyes..*...tapi entah cemane bleh jd sesat dalam bandar Kuantan tu. Sebelum ni pergi dan balik tak pernah sesat..pelik betul...
Kesnya nak keluar dari bandar Kuantan tu je untuk bertolak balik ke K.Terengganu...tapi Jem yang berlapis2 *Kalah Kek lapis Sarawak tu..* telah membuatkan kami sesat dan dapat buah Langsat..eee gerammmnyaa..mungkin disebabkan musim perayaan ni ditambah hari Jumaat tu orang kuantan bekerja itu yg jadi jem sangat2.sampaikan kami pening cari laluan balik...aduhaii..entah kemane2 jalan yang kami redah nak lari dari jem tu..sampai lar mintak bantuan GPS, diberi arahan menghala ke highway Jabor tapi tak nampak2 laluan tu sampai lar GPS bawak kami ke laluan yg ada jerat Cina dan turun naik bukit belukar dilengkapi hutan2 kiri kanan dan jalan yang suram*semua muka panik..*. Sampaikan bermacam2 sumpah seranah kami pada system GPS tu.. *Kecian Hp Amir....* jalan tu kami redah juga ikot arahan GPS tu.. turn right kami turn righ,t turn left kami turn left..sampai lah satu penghujung jalan..tiba2 ade trafik light dan sign board ke Kuala Terengganu..wah...macam tak sangka jalan short cut dan betul2 elak dari trafik jem..gembira rase hati kami...lepas tu elokk je dapat laluan ke K. Terengganu Hp GPS amir terus tot..tot..*x bunyi pun sebenarnya* takde bateri dan terpadam terus...sungguh berbakti hp GPS Amir..terus merajuk tanpa meninggalkan pesan..bersalah kami time tu menyumpah seranah pada si GPS tu..hehe..ok close.. :D


Suke ape haa? dah puas ati lom kite shopping rini eh?


Humm..ade gak tak puas hati.. Tima je lah yg seadanya..
yg penting feveret kite kat lakang tu..hehe

Jalan2 dan shopping punyer pasal..kami turuti kemahuan antara kami masing2..so jalan2 dan shopping punyer pasal habis shopping complex di Bandar Kuantan kami redah...East Cosmo ( shopping Complex baru), Mega Mall Kuantan, dan Kuantan Parade kecuali Teruntum sebab da tak berkesempatan lagi pun tak ade ape2 sgt da kat kompleks tu..huhu..seharian Woo kami ber shopping..rase macam kerja gila 3 shopping complex dalam sehari kami berjalan..dari pagi sampai lah petang..tak larat dah nak heret kaki..rase macam nak suruh je sesape yg ade kat situ "dukungkan"..huahuaaa...
dalam perjalanan pulang ke kuala terengganu, Amir yang kena drive..coz kaki saya da mmg tak leh tekan pedal myk kereta lenguh punyer pasal...huhu..yang dalam bonet tak payah cakap lah..penuh sampaikan nak tutup pintu bonet bee orenn pun kena paksa2..(Lupa nak ambik gambar..rushing sgt..) :)

Dalam perjalan kami ke Kuantan dan Balik dari Kuantan ke Kuala Terengganu.. Banyak sangat jumpa orang yang eksiden, badan yang hancur diselimuti dengan kain putih..darah bertaburan dijalan raya..kereta yang remuk, tayar kereta tercabut dua2 dibahagian belakang, motor yang remuk.. MasyaAllah sangat menginsafkan.. lagi2 di bulan yang mulia ni dan dekat nak raya.mesti terasa amat sedih dengan kehilangan orang tersayang..

So, memandulah dengan selamat, berhati2 dijalan raya, Ingat Allah selalu semasa drive ataupun kita menumpang dalam kenderaan...Kalau ingat orang tersayang tak semestinya boleh lindungi kita semasa dalam perjalanan..tapi ingat Allah Taala, DIA akan selalu melindungi kita semasa dalam perjalanan dan dimana kita berada..

8 SuKe KoMen..:

saye pun budak baik jugak walaupun selalunye buat jahat sokmo he he....

best ke shopping kt kuantan?
lawa nye anaks sape la gadis2 tu...=p

waa shoping sakan ea .
bukan na beli pape utk ana
hakhak;DD

huuuuuuuuuuu....bnyok kaki ye g jalan....

wow da shopping raye dah??me x shopping lg..
no money no shopping..
tgg jerk ayh kasi duit n berlari ke shopping mal..
hohoho

amboi... pe kuantan sampai x singgah kemaman.. ajak angah skali.. hehhee

avantgarde : ye awk mmg budak baik :P

bAdRuL : yee awk pun same... :P

abang besi : hehe thanks..humm x happening sgt lar shoping kat kuantan..

fathiahRAIHANA : Raihana tak bg tak pape kat Aja..klu tak da wat balik donut big apple satu..hehe

syed : memang lar byk..klu sikit tak eh g jejalan jauh2..hehe

SaRaH NoRDiN : takpe sarah sempat lagi tu..tunggu duit ayah ye..hehe

angahbjork : nak ajak cemane angah..sit penuh da lam kereta Aja..hehe..lain kali lar ye.. :P

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More