Aug 25, 2009

Nak TeGur BoLe tak?

Carrot! Pictures, Images and Photos

Ape kena ni "nak tegur bole tak?"..Haa nak cerita sket..semasa saya ke pasar tadi, nk beli lah barang2 dapur yg dipesan oleh ibu saya, untuk masakan bebuka puasa ptg tu. then, last skali nak beli lobak atau dalam bahasa biasa didengari "Carrot".
Masa dok pilih-pilih carrot tu, budak yang menjual sayur2 ni asik peratikan saya jerk..nape lah die peratikan saya? humm..ke takot saya curi carrot die? tolonglah setakat carrot nak curik buang tebiat ape? Mak ayah die pun ade depan saya time tu..Humm.. da orang peratikan saya..saya peratikan lah die balik..tapi sepintas lalu jerk lah..sebab takot tak dapat pahala puasa plak nanti..Astargfirullah..

Tau tak kenape?

humm..Masyaallah..bukan saya nak kate saya ni baik sangat..suka juga pakai baju ikot body tapi takdelah sampai menampakkan bentuk yang "indah2" di badan saya nie..*Buat muka perasan sket...*..
Faham-faham lah bulan puasa ni kan..Hormatilah orang yang sedang berpuasa, kalau dok tengok si budak penjual tu pakai baju ketat2 nampak yang "indah2" gitu, kemanakah hilangnya pahala puasa orang yang memandangnya itu?
Time tak puasa pandai plak makan nyorok2, takkan lah yang "Indah2" di badan tu tak boleh sorok? pakai lah pakaian yang menutup aurat sket...da lah menjual di khalayak ramai..Subhanallah..kan da mcm ngumpat plak saya ni...tapi bukan mengumpat ye..cume saya nak share ambik iktibar buat peringatan kita dibulan puasa nie..HORMATILAH ORANG YG BERPUASA..
Then saya nak tegur lah budak nie, takut jugak bukan islam ke..tgk muka mcm org siam..tapi orang tua depan saya ni maybe Mak & ayah die, plak tu pakai tudung dan kopiah lagi *niat dihati segan..tapi tgk mcm slumber jerk muka die...org sekeliling dok peratikan die..mcm bangga plakkan...* so, geram jugak lah saya tgk muka slumber die (mcm tak bersalah.)...sape tak naik nafsu tgk pakai ketat2 gitu...hilang macam tu jerk pahala puasa org....

Saya : Dik, boleh akak tegur sket tak?, Maaf ye nak tanyer dulu..adik ni orang islam? berpuasa tak?
Sis penjual : Ape die? tak dengar...
Saya : *ishkk..tanyer org tua die lah...* Makcik anak makcik ke nie? orang islam ke?
Makcik : haah, islam.
Saya : (Bunguk tol aku nie..mestilah islam.. dah nampak mak ayah die pakai tudung & kopiah kan tu.cemanelah buleh aku tanyer soalan gitu..huh..hampeh tol..).Owh..adik berpuasa tak?
Sis penjual : Puasa.
Saya : Dik, Jaga pakaian awk tu ye, bulan puasa ni. Bole hormat tak orang yg sedang berpuasa.
Sis Penjual : (sambil buat muka confius tapi senyum je..lepas tu angguk2..) BOLEH...
Saya : Ok, Terima Kasih, Sy beli carrot nie..

Saya takot sebenarnya nak tegur orang yang tak dikenali..tapi klu dah sedap sangat mata memandang tu then hilang pahala puasa orang..tak boleh berdiam diri jugak saya nie...hehe..
Adakah teguran saya ni salah wahai kawan2?

Saya pun tak perfect jugak...skali skala ada juga nakal saya...tapi dibulan ibadah ni..saya jaga dan hormati juga orang berpuasa.. dan membetulkan kesilapan diri saya seadanya...Hope Sis penjual tu, tak marah saya tegur dia, dan dpt terima seadanya..

Hope Allah mengampunkan dose dia dan juga saya....Amin..

Hari ni Ramai sedara mara datang bertandang ke rumah..d ari Muadzam Pahang dan Dungun..untuk berbuka puasa di rumah saya. Alamak! gambar plak lupa ambik semasa berbuka puasa td...tak terfikir plak..hehe..terlalu kusyuk sangat berbuka td..*Lapor sebenarnye..*hehe.

So, hari ni banyak lah ibu saya memasak kat dapur untuk makan berbuka puasa, lauk2 nyer ialah

Sup Tulang *Sangat berlemak...nyum2..*
Ikan Siakap Bakar *best sangat..berebut...sekelip mata da abis..*
Sotong Masak Merah
Kuih Muih dan Satar * feveret saya..*
Air panas Kopi Radix * yang bancuh adalah saya...x menjadi terlebih air so tawar lah..hehe..Akhirnya licin jugak kopi radix tu..*
Air sejuk, air tebu dibeli kat bazar ramadhan ptg td.. *Sekelip mata da abis...*

hehe..sangat seronok berbuka ramai2 mcm ni kan? Sekarang ni dorang ngah tidoo...ok lah selamat bersahur untuk pagi esok...

p/s : BERINGATLAH KITA..dibulan mulia ni adalah bulan yang mengutamakn ibadat..jaga nafsu kita...makan minum, pakaian, perbuatan, pandangan, kata-kata dan sebagainya...HORMATILAH ORG YANG BERPUASA walau anda tidak berpuasa atau berpuasa sama juga...ok, wassalam...



15 SuKe KoMen..:

ganas ah aja...dpt tegor orang ..bagos2!itu sebenarnye yang kite perlu

baik budak ni. anak sape ni. boleh buat menantu ni. eh, xleh la plak. sebab aja penyokong MU. hehe. Jangan marah ye. Bulan pose ni

heheee...gambr budak sexy tu xamik jugak ke? :P waa...makan sata lagi eh? beli kt mane tu?

kalalu aku la jar..wat do no je..xmakna nk tego org..bukan pe takut nati jd len..syabas la kamu ni berani..hihi

wah brani tgur ek..he2,yup2, mmg btol pn tindakan ko 2..ku x dtgur,smpi ble nak mcm 2 kn..(tbyg yg 'indah2' 2) he2..

waahaha..
bese r tu..dorg time2 ni, sje je nk kurangkn pahala org len..haha
klau ak g bazar tu..bersepah awek2 yg...haha
tp ak x tgk smua tu..cr mknn dlu..pas2 blk..serabot je..haha
erkk..leh caye ke ak? haha
pape pn..bagus la ko ja..respect r sama ko..huhu

Yanie : uik ganas? heh..takdelah..

ZAF : anak pak DoL..heh..owh MU takleh wat mnantu eh? da tu MU nak bermenantu kan sape?

Syed : tak ambik, nanti letak lam blog ilang plak pahala pose kawan2 blog..lagi dahsyat tau..huhu satar bazar pengadang baru...

amy : hehe..responsibility..

Al-Wann : Hek3...hilang lar pahale pose men bayang2 tu..hehe

Rafi : tu lah..saje jerk..tapi aja pun malas gak melayan sebenarnya..tapi da keterlaluan..kena tegur jugak lah..huhu..

Assalammualaikum...

antara perbuatan yang paling sukar dan susah untuk umat manusia iaitu umat islam..ialah perbuatan menegur... kadang2 hari2 kita lihat tentang perbuatan umat islam yang boleh dikata kan salah dalam hukum syarak... menegur adalah perbuatan yang baik dan harus dilakukan...sekiranya ianya berlaku didepan mata kita... kita juga boleh mendapat dosa sekiranya membiarkan saja orang yang membuat dosa tu terus membuat dosa.. bila kita menegur maka terlepas lah tanggungjawab kita kepada si pembuat dosa...

mmm... apa2 pun Are'Ja_(",)memang baik hati... semoga ramai lagi orang macam Are'Ja_(",)...
dan jangan rasa takut bila menegur...dan berlemah lebut lah bila menegur... insyaallah orang boleh terima...

zool Hilmi : betul tu zool. hope ape yg aja buat tak salah..sebagai tanggungjawab kita umat islam.. thanks zool.. :)

salam...aja,

hebat demo...kawe tabik...!

anak laut : takde lah hebat anak laut, aja cume taknak tanggung dosa ape yg aja tgk..apetah lagi dibulan pose nie kan..heheh..ok thanks singgah :)

stuju stuju sgt...
manusia mmg xperfect...
kita xleh lari dr melakukan kesilapan..
apa yg anda lakukan itu perkara yg betul...kita kena tegur menegur antara sesama islam..baru kita leh baiki kelemahan masing2..

tp respect pada anda sbb anda tegur ..if me, i think i'm not brave enought..takot org xleh time..

tabikkkkkkkkk!

Gua naka ajak lu dtg lepak kt blog gua.Rilek rilek.

Jom.

MU Rockk

Baiknye dak aja ni.. :D buleh mintak no tepon x?

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More