Jun 9, 2009

Kawen CuZen Vs Keluarga ToK Mi

1st Sweet Story,

Hye.. Assalamualaikum..(tak jawab dose..)
hehe...i'm back for blogging..wahh rindu rindu rindu kamuuu semua...(for bloggers lar..) Lama jugak saya pergi bercuti + rest kepenatan..

Fist nak ucap Selamat Pengantin Baru kepada My First Cousin Abg Hadzlie.. die ni anak sulung dan juga anak ayah Long saya yang sulung, Alhamdulilah kawen jugak..lepas ni tak tau lah giliran siapa...hehe..tapi ayah2 sedara dan mak2 sedara saya sume dah cop saya...aduiii...tak larat dah nak kata tidakkk...tidakkk...hehe...

haa ni gambar2nyer...





Cuns kan wife die? my new cousin ipar..hehe Kak Roslin, doktor jugak.. mereka ni dua2 doktor..Hope berbahagia lah hingga ke akhir hayat...

2nd Sweet Story,



Kami bertolak puluk 6pm hari Khamis, naik pajero ayah, sememangnyer seperti ikan sardin lah, coz anak2 dara incik Abdul Rahim ni dah makin besar panjang, so punggung sorang2 tu pun penuh lar kat Sit tu.....ditambahkan lagi barang-barang dan bekalan untuk sedara mara di Muadzam syah, so sit kat belakang terpaksa Off. nasib lah adik saya yang lelaki bongsu sanggup dok kat balakang, itu pun die duduk atas beg2 yg disusun kat balakng..hehe cian die..tapi nak buat cemane kan...dah sempit kat depan, coz akak die besar2..ehheh..



Aksi yang tidak mencurigakan...hehe..yang palang-palang besi stanless steel tu milik Ayah Teh saya, besi tu adalah untuk penyangkut air pesakit, ayah teh saya doktor dan ade bukak surgery and clinic di Muadzam Shah.

Kenape tak bawak Be Oren? hehe..sebab balik dari Bercuti nanti pajero tu akan renggang jugak, barang2 takde dah..so sit kat Blakang leh bukak....So budjet pun boleh save bak kate ibu dan adik saya...
...

...

...

Bile bertolak balik ke Terengganu...
hummm rupenyer makin penuh..aduyaii...yealas mane tak penuhnyer....hehhe...shoppin gdi segamat plak, singgah di Jakel beli kain, ade jualan murah..tak payah lah sy bg tau berapa habes...tapi membuatkan hati ibu sangat2 gembira dan senyumannya tak lekang dari bibir manis ibu saya...hehe...

3rd Sweet Story,

Ragam si anak2 Keluarga ToK mi...





Haa time ni umi, mama, mak, ibu, dorang2 ni sibuk dok bergotong royong cuci udang sebanyak 2 tong iaitu 26kg yang di bawa khas dari Perak, freshh...dari kolam Famly Uncle Mat kat Perak.. (gambar tak dpt nak ambik coz time tu saya pun tegh cuci udang.hehe)..papa, ayah, dan abah dorang ni tak tahu kemane..tapi cik Ani saya kate dorang bentang tikar bawah pokok durian kat tepi pagar umah cik Ani, sambil tido2, lepak dan hisap pocong..(rokok)..hehe bagus tol bapak2 time nieh..tak ingat nak snap picture dorang...humm...gambar budak2 ni pun saya ambik dari Hp adik saya...huhu...

Yang atas tu cuzen2 saya yang seronok bermandi manda, yang si lelaki plak tak tau nak buat ape dorang tgk TV jelah coz rumah cik Ani ni semua anak pompuan kecik2 lagi, so takde lah Video Game, PS2 or anything yg sesuai ngna dorang..baby dol kolam mandi dan alatan main masak2 ade..hhuhu.., dorang ni generasi budak2, generasi saya dah ikut haluan masing2..so yang dah kawen, continue study dan kerja lah..tak igt nak ambik pic dorang jugak..hehe next tiem lar....seronok kan time2 gini...hehe..ibu saya dan mak-mak sedara saya pun ade kate, mase dulu2 saya dan cuzen2 saya masa kecik2 pun bermain same2 macam dorang nie..cute miut macam dorang ni jugak..heheee...


4th Sweet Story,

Ragam Si Ayah dan Si Ibu Keluarga Tok Mi..



Ini kalau wife nyer tengokk tak tahu lah saya...kegilaan Pak Che saya memanjat pokok Nangka, abes semua buah nangka di ciumnya..sampai ke atas, teringin sangat nak makan nangka, akhirnya panjat jugak die atas pokok tu..
entah ape yang si Ayu (adik saya) gelak2 dengan pak che saya nie..pak che saya ni suka melawak...time ni moody die baru lepas..huhu..ape kes lar entah...






Haa.. "awak siapa? ade D tak kat nama awak?" (heheh ayat perli sebenarnya...)..tapi tak perlah abaikan...ni semua mak2 sedara saya yang hujung skali tu ayah saya..time ni kami dok tepi dan berlindung bwh payung kuning tu, sebab panas yang teramat hari tu, entah kenapa..huhu.. time ni ade persembahan dari penari2 untuk sambut pengantin perempuan, tarian inang dan zapin, persembahan lawan pedang dan tabik barer dari angkatan tentera darat Batu 10 pahang,..Ini lah die keluarga Askar dan cuzen saya yang kawen tu adalah doktor askar, majoriti keluarga Tok Mie ni adalah Doktor dan Askar anak2 dan menantu nya..Gambar kedua adalah tarian zapin yang dibawa khas dari cuzen saya jugak (salah seorang dari penari2 diatas..perempuan)..

5th Sweet Story,

Keluarga Tok Mie dimalam terakhir....

Aktiviti seterusnya BBQ, tak sah kalau tak buat BBQ ayam setiap kali jumpa dan berkumpul adik beradik ayah saya ni, first time rasenyer adik beradik ayah saya berkumpul cukup 7 + 1 adik beradik. plus satu tu sebab tok lain, tapi still anak Tok mie.hehe..Sebelum ni yang cukup2 pun time Kematian Arwah Tok Ki dan Tok Mi saya. Alfatihah pada mereka...

Ok, JOm tgk ragam-ragam dorang...



Hehee..mcam-macam kan? sakit lah, makan lah, yang tak sabar-sabar makan durian lah, yang ramai-ramai tu adalah meeting family, dan perlantikan Jawatan untuk Persatuan Keluarga Tok Mie ni, supaya segala majlis dan aktiviti berjalan dengan baik, dan mengeratkan silaturahim antara keluarga. time tu saya diberi jawatan ketua pemudi (puteri) alamakk...tak tau lah ape aktiviti yang saya nak buat untuk cuzen pompuan nanti..hehe..

6th Sweet Story,

Lastly, Ke Segamat.. Hajat ibu dihati nak shopping kain pasang dan langsir..so, sampai lar hajatnyer...saya tak ambik gambar ketika disana, sebab saya pun dah lupa hehe..bila tgk kain2 yang cantik di lelong murah2...suka sangat..sampai hilang jap dunia nyata..hehe...

Balik dari Segamat singgah sekejap di gerai Buah-Buahan..haa seronok sangat tgk pelbagai buah-buahan dan kerepek..so saya pun pulun lah banyak-banyak buat buah tangan untuk sedara2 di Kampung Terengganu nanti ( Sedara-sedara di Kg saya je taw.. )..







Hehehe..Ibu saya, adik2 saya dan last saya..alamakk.. makcik kat balakng tu cibukk lar..entah bila die mencelah..hehe..mcm iklan buah-buahan plak...
Belilah bUah-buahan Malaysia....(pomote2..)..

7th Sweet Story,

The Last story....



Banyakknyer kereta umah cik Ani..hehe... beginilah keadaan di sekitar rumah cik Ani saya, penuh dengan kereta adik-beradiknya...nasib lah tanah rumah disekeliling luas..model ialah adik saya Si Ayu..hehe..seronok kan bila tengok ramai2 macma nie?..itu lah..bukan senang nak tengok keluarga berkumpul..macam-macam ceritalah yang ada..Cerita yang lama, baru,baik, buruk, manis, masam, wangi, busuk, sakit hati, senang hati, ceria, semua ada bila semua sudah berkumpul...



Bersyukurlah, ape yang ada..tak semuanya indah..tak semuanya buruk..semua dugaan yang datang dan pergi adalah anugerah NYA..hadapi lah dengan tenang dan sabar..moga ada hikmah disebaliknya..

Kita berkumpul semua adalah rezeki dari Allah untuk kita mengerat silaturahim..pertelingkahan dan persefahaman serta kegembiraan yang datang juga adalah dugaan dari NYA untuk kita menghadapi dengan lebih tabah agar kita lebih mengenali keluarga kita dan mengingatiNYA..bahawa DIA adalah Maha Berkuasa...Yang Menjadikan Sekian Alam ini...

Sekian Sweet Story dari saya buat Keluarga Tok Mi...




0 SuKe KoMen..:

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More