Apr 19, 2009

TarT Telur

Hye..salam...


haa ni saya nak tunjuk first time saya buat tart telur..

tart ni feveret family dan someone yang takleh saya lupekan..

da byk kali tgk kawan seumah dlu buat..

makan pun da byk kali..

tapi tak sempat-sempat nak buat..

hehe..da dok kampung ni banyak jugak lar masa..

walaupun takde mase..cari jugak..

(mintak excuse ngan BOS half day, tart punyer pasal)

hehe...

first saya buat memang tak jd sebab ikot resepi dalam internet..

then try call member yang seumah dlu kot2 lar die leh share

resepi die..sebab saya ingat tak ingat jerk resepi tart nie..

tapi..apekan daye..bule die cakap tak ingat? orang nyer siap buat business

lagi tart ni..humm..may be da tak nak share kot resepi die..

takperlah..(tak baik tau kedekut..nanti Allah tarik rezeki awk..tak tayokk..)

hehe..then second saya try lagi dengan cara resepi tersendiri + ingat tak ingat tu..

tadaaaaaaaa....


Tart Telur BUjur-BUjur..hehe

(entah pape jerk Title nieh..)

Resepinyer simple jerk..

Bahan-Bahan :

Tepung

Marjerin

(sukatan ikot suke)

Bahan Filling :

2 biji telur

1/2 cawan gula

2 sudu kastard

1 cawan susu cair

1 sudu kecik esen vanila

sedikit pewarna kuning

Cara-cara nak buat senang ajek...

first, Gaul Tepung dan marjerin sampai jd doh. Sukatan Tepung dan marjerin

ikot doh semasa uli tepung & marjerin tersebut..biar jd tepu dan lembut.

(agak-agak sendiri lar ye..)

untuk buat filling (kastard telur)

Bancuhkan dahulu susu cair dan kastard tadi sampai sebati

then, masukkan telur dan gula, bancuh lagi sampai sebati..

kemudian masukkan sedikit pewarna kuning..(agak-agak kuning cumel-cumel tu

kira ok lar)..hehe..ok, after that..letak atas api dapur dengan suhu api yang paling kecik..

agak-agak sume dah sebati dan panas suam-suam angkat! (jgn sampai jd beku dah kastard tu..)

Lastly...terap tepung td dalam acuan-acuan anda yang cumel tu...

seeloknyer jgn tebal-tebal sgt..kemudian tuang filling td ke dalam acuan.

bakar selama 15minit pada suhu 180..

ok siap! bole makan...NyuM.! NyUm..!



0 SuKe KoMen..:

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More