Apr 21, 2009

Spageeti Mushroom Segera..

heheh...baru-baru ni saya memasak spagetti..

humm..rasenyer mcm spagetti lar...

ala-ala spagetti kampung jerk...

cincai...segera lor...hehe

senang di masak sedap di makan....

elok juga untuk diet..tapi jangan lar makan hari-hari..

seminggu skali ok lar...sebab spageeti adalah diperbuat

daripada gandum tinggi serat

berbanding nasi yang tinggi karbohidrat kecuali nasi beras perang..

so eloklah gantikan nasi dengan gandum..

bahan spagetti :

spaggeti (masak ikot arahan blakang pembalut)

bahan-bahan sos:



cendawan butang, ayam cincang, carrot potong dadu

bawang besar(bwg jepun) sebijik, cili merah,

bawang putih dan air limau nipis sebijik.

Cili Boh (Cili Blande)


tambahan :

Sos Spagetti Preego (pati tomato dan Cendawan)

myk jagung (nak guna minyak zaitun pun bleh...)

sos cili (2 sudu), tomato (4 sudu) dan tiram (2 sudu).

Kiub pati ayam.

garam dan gula secukup rase...

daun saderi/daun sup.

Cara memasak.

senang jerk kak-kak semua..

mula- kite tumis dahulu bawang2 dan cili yang dicincang dengan minyak jagung.

bila naik bau masukkan cili blande. kemudian masukkan air limau nipis.

Kemudian Ayam cincang dan gaul sehingga ayam tersebut masak.

setelah itu masukkan sos spaggeti Preego iaitu pati tomato dan cendawan.

kemudian masukkan cendawan dan carrot cincang td. Gaul sehingga rata dan sebati.

Masukkan pula perasa Sos cili, tomato dan sos tiram and las skali kiub pati ayam.

Gaul sehingga rata dan menggelegak. jika pekat tambah air sedikit.

Kemudian tambah perasa gula dan garam..ikot citarase kak-kak sekalian...

ok siap..bleh dimakan...



HUmm NyUm..NyUmmmm

0 SuKe KoMen..:

Post a Comment

ApE LaGi, dA jEjAk tu, JgN LupeR tingGaLkan CoMmenT AnDa Ye..TanKiu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More